Costa de la Luz

"När och Fjärran" om Costa de la Luz


Costa de la Luz

Costa de la Luz är den sydspanska atlantkusten, som sträcker sig hela vägen från Gibraltar sund och Medelhavets inlopp upp mot Portugal. Se karta

Längs denna ljusets kust finner man såväl milsvida sandstränder som städer och byar med ett rikt historiskt arv och en fast förankring i den spanska och andalusiska kulturen.


I jämförelse med Spaniens medelhavskust, Costa del Sol, som varit ett av Europas största turistmål under åtskilliga årtionden och därmed byggts ut och exploaterats i stor omfattning, är Costa de la Luz nästan förvånansvärt fridfullt. Visst finns även här de typiska turistkomplexen på ett och annat håll längs kusten, som exempelvis den nybyggda badorten Novo Sancti Petri söder om Cádiz med sina strandhotell och golfbanor, men de hör snarare till undantagen.


Tvärtom präglas Costa de la Luz, och i synnerhet trakten kring Barbate, av vackra städer och byar där mycket av den genuint spanska karaktären fortfarande finns väl bevarad. Dessa omges av ett fantastiskt kustlandskap med långa, bitvis helt obefolkade sandstränder, karga klippor som stupar dramatiskt ned i havet och gröna kullar täckta av böljande pinjeskog.


CADIZ

Provinsens huvudstad Cádiz ligger ca sex mil väster om Barbate och är en av Europas absolut äldsta städer. Den har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1100-talet f.Kr. och har varit hemvist för såväl fenicier och karthager som goter och morer. Cádiz har i alla tider varit en betydelsefull sjöfartsstad och centrum för en omfattande handel med fjärran länder, något som tydligt avspeglar sig i stadens kulturella arv och arkitektur.

Cádiz


Stadskärnans charmiga äldre delar vittnar om Spaniens verkliga stormaktstid, där de mäktiga koloniala byggnaderna ramar in gator som fortfarande sjuder av liv och kommers.


VEJER

Vejer de la Frontera

Barbates närmaste grannby, Vejer de la Frontera, är en välbevarad morisk by med sina typiskt vitputsade hus och smala, vindlande gränder. Den ligger någrakilometer inåt land, dramatiskt belägen på toppen av en klippa och med milsvid utsikt över det omgivande landskapet.


JEREZ

Även Jerez, som ligger några mil norr om Cádiz, är en modern stad med en rik historia. Staden har gett sitt namn åt den sherryn, som produceras just i denna region och som fortfarande är en av dess största inkomstkällor. Sherryproducenterna, både de små och stora, finns representerad i staden sina vinbodegor. Här finns också den berömda ridskolan Real Escuela Andaluza del Arte Equestres, som då och då ordnar uppvisningar med sina karakteristiskt vita andalusiska hästar.


MOT TARIFA

Beger man sig österut längs kusten når man Bolonia, där resterna av en gammal romersk bosättning fortfarande står kvar strax ovanför strandkantens sandremsa. Landskapet längs denna södra del av Costa de la Luz är spektakulärt, här gränsar pinjeskogens träd mot vidsträckta, storslagna sanddyner som sträcker sig ned längs kusten mot Tarifa.

Bolonia


Här befinner man sig på Europas sydligaste spets och de speciella vindförhållanden som råder gör platsen idealisk för vindsurfing. Tarifa är en gammal morisk stad och härifrån går färjorna över till Marocko, som ligger på andra sidan sundet endast 14 kilometer bort.


Klicka på bilderna nedan för att se dem i ett större format:

Caños de Mecca Cádiz Cádiz Sanddyner vid Tarifa Sanddyner vid Tarifa Tarifa

www.casacalderon.se - start

uppdaterad 07.06.08