Strandpromenaden under lågsäsong

Barbate

Barbate

Barbate är en liten fiskestad med drygt 20 000 invånare, belägen i den sydliga änden av Costa de la Luz (se karta). Platsens strategiska läge har medfört att den varit bebodd sedan antiken av såväl carthager och romare som vandaler och morer. Den moderna staden anlades på 50-talet men har en traditionellt spansk karaktär med sin låga, kompakta bebyggelse av kalkputsade två- eller trevåningshus.

Trots att stränderna längs Costa de la Luz ofta anses vara de bästa som Spanien har att erbjuda, så har området hittills förskonats från den massturism som annars präglar andra delar av den spanska kusten. Även om Barbate under sommarmånaderna är ett populärt mål för semestrande spanjorer, som gärna söker sig bort från den tryckande hettan till atlantkustens något friskare klimat, så kan man i stadens omedelbara närhet finna praktiskt taget helt orörda sandstränder


Helt orörda stränder på båda sidor om Barbate, Se flygbild Se huset på satellitbild / karta ( alternativ : se på Google Earth )


Barbate har livnärt sig på fisket, och i synnerhet tonfisken har spelat en central roll för stadens försörjning. I juni och september går fiskenäringen in i sina mest hektiska perioder, då passeras staden av stora tonfiskstim och fisket går på högvarv. Men även under andra tider på året utgör det en vital del av stadens karaktär, särskilt nere i hamnmagasinen där dagens fångster auktioneras ut. Barbate kallades tidigare Barbate de Franco, eftersom den spanske diktatorn tyckte om att tillbringa sina somrar just med att fiska i staden.

Fisket har naturligtvis också satt sin prägel på utbudet av mat och dominerar menyerna på restauranger och barer. Tonfisk tillredd på alla upptänkliga sätt är traktens specialitet, men det finns även många andra typer av fisk och skaldjur att tillgå.


Läs vad Aftonbladet säger om stranden i Barbate

Klicka på bilderna nedan för att se dem i ett större format:

Avenida del Generalisimo Calderon de la Barca Gamla staden Marknaden Parken Strandpromenaden Playan Playan Marinan Piren

www.casacalderon.se - start

uppdaterad 29.01.12